Jumaat, 30 Ogos 2013

Terima Kasih Encik Man. Ah Kun Ooii Ah Kun....

Baik juga aku update kan aktiviti di Blog Dusun Ku ini. Seorang pembaca & pemborong buah2an bernama Encik Man dari Lancang, Mentakab, Pahang menghubungi aku untuk memborong hasil Dusun Ku. Beliau bertanyakan samaada aku boleh membekalkan minima 300 Kg. buah rambutan yang ingin diborongnya pada harga RM2.00 sekilo  untuk di Pasarkan di Kuala Lumpur dan Putrajaya. Aku kata yang aku biasa petik dalam 100 kg sahaja sehari kerana aku lakukan sendiri tanpa pembantu. Beliau suruh aku cuba petik banyak sikit kerana beliau terpaksa bawa lori dari Mentakab ke Kuantan yang jaraknya lebih 170km sehala.

Bermula pada pagi 26/8 aku pun cuba memetiknya. Pada hari tersebut, En. Man menalipon aku setiap jam untuk bertanyakan kuantiti yang telah dipetik. Aku bermula dari pukul 8.30 pagi dan sehingga jam 1.30 petang aku hanya berjaya memetik sebanyak 5 bakul besar atau lebih kurang dalam 200 kilo.  Lantas En. Man mengatakan tak berbaloi untuk beliau travel jauh dengan lori untuk mengambil 200 kilo sahaja. Aku pun kata tak mengapa kerana aku pun tahu beliau tidak akan mendapat keuntungan yang berpatutan pada jarak yang bagitu jauh.

Namun En. Man amat baik hati, beliau merekomenkan sahabat beliau seorang pemborong buah di Kuantan bernama Ah Kun untuk membeli hasil petikan aku tadi. Dalam jam 2 petang Ah Kun menalipon aku untuk mengambil semua rambutan yang telah aku petik juga pada harga RM2.00 sekilo. Apalagi, pada hari itu sahaja aku mendapat hampir RM400/=.

Cerita tak berhenti disitu sahaja.  Ah Kun mahu aku bekalkan rambutan dan dokong sebanyak mana yang aku petik setiap hari kepada beliau. Katanya, rambutan aku mendapat sambutan hebat. Hari yang kedua juga aku berjaya memetik hampir 200 kilo. Hari yang ketiga sama juga bagitu juga dengan semalam.  Pasaran menjadi semakin hebat. Ah Kun tak berhenti menalipon aku meminta supaya aku membekalkan lebih banyak lagi. Beberapa bakul kosong diberikan kepada aku untuk memudahkan kerja aku.

Dengan mengenali Ah Kun taukeh buah yang baik hati ini, pasaran aku menjadi lebih terbuka. Terima Kasih kepada En. Man dan Alhamdulillah, Syukur kepada Allah SWT dalam meluaskan rezeki melalui peluang pasaran baru yang besar untuk Dusun Ku.

Secara kebetulan, semalam aku bertemu En Man yang menghantarkan bekalan durian ketempat Ah Kun.  Terima Kasih sekali lagi En. Man dan maaf tak dapat belanja makan semalam kerana hari Khamis. Mungkin kita boleh makan dihari lain bila bertemu kelak.

Isteriku tersenyum lebar setiap kali melihat aku balik dari kedai Ah Kun sambil menyanyi-nyanyi kecil lagu:-   Ah Kun oh Ah Kun.... Ooii... Ah Kun oh Ah Kun Ooii... Ah Kun oh Ah Kun..


Ada 3 bakul besar yang ditenggelami & dilimpahi rambutan untuk dibawa ke Kedai Ah Kun