Jumaat, 4 Julai 2014

Tempoyak Kak Zie......Kembali Lagi

Sekali lagi musim durian tiba. Buah yang mula gugur, merkah atau pecah diproses untuk dijadikan Tempoyak. Kak Zie menghasilkan Tempoyak yang 100% isinya durian. Sebab itu tempoyak ini boleh tahan lama. Sementalahan durian yang sadikit merkah atau pun pecah tidak dijual.  Walaupun disimpan lama tempoyak ini tidak masam. Ia masih kelihatan fresh kalau disimpan dengan baik dalam peti sejuk.

Kebanyakkan tempoyak dipasaran tidak tahan lama. Ada yang cepat berair, masam, kusam dan sebagainya. Mungkin tempoyak tersebut telah dicampur dengan bahan lain seperti pisang lenyek (terlalu masak) untuk menambahkan quantity nya. Masakan yang dihasilkan hanya melalui tempoyak yang 100% durian akan bertambah sedap.  Tak hairanlah Masak Tempoyak Ikan Patin Temerloh mendapat sambutan hangat kerana Pengusaha Restoran memastikan hanya Tempoyak Asli digunakan untuk masakannya.

Sebahagian dari Tempoyak yang dihasilkan oleh Kak Zie mendapat tempahan masyarakat tempatan yang membelinya dalam bekas kecil dengan harga RM3/=. sekotak. Harga jualan borong ialah RM15/= Sekilo.  Hanya ada beberapa kilo sahaja lagi yang tinggal.  Tempahan kini dibuka untuk jualan terus khusus kepada penduduk Kuantan. Penjualan melalui Pos tidak dapat dilakukan kerana Tempoyak Kak Zie ini tidak sesuai untuk di pack disebabkan oleh gasnya yang kuat yang boleh menyebabkan bungkusan terbuka.

Email saya at  ramlimdnor55@gmail.com  atau what's up at number  019-7503665 untuk tempahan.

Isi Durian yang Elok di pilih untuk di buat TempoyakPack Kecil telah habis dijual. Pack besar seberat 1.5Kg masih ada stock