Rabu, 7 Oktober 2015

Menghadiri Mesyuarat Agung Pertubuhan Peladang Negeri Pahang

Alhamdulillah, sesuai dengan status diri sebagai seorang Petani atau Peladang aku telah melibatkan diri dengan serious dalam aktiviti kemasyarakatan khususnya dibidang Pertanian. Selain dari menjawat jawatan Ketua Unit atau Pengerusi Pertubuhan Peladang Permatang Badak aku juga terpilih sebagai Perwakilan mewakili Pertubuhan Peladang Kuantan ke Mesyuarat Agung Peladang Peringkat Negeri Pahang (PASFA). Tahun ini adalah kali ke 2 aku menghadiri Mesyuarat Agung ini.

Menarik berkenaan menjadi perwakilan ialah :-

1.  Dapat mendengar status kemajuan pertanian terkini secara keseluruhan bagi Negeri Pahang yang dibentangkan oleh perwakilan2 setiap daerah.

2.  Dapat menimba ilmu baru khususnya dibidang pertanian tanaman apabila secara langsung dapat berinteraksi dengan perwakilan2 yang menjalankan projek2 pertanian seperti tanaman nangka, kelapa mataq dan sebagainya.

3.  Sesekali dapat penginapan percuma di Hotel2 besar 5 star. Tahun lepas di Zenith dan tahun ini di MS Garden.  Mendapat kain baju dan upah jahitan percuma, mendapat elaun wang tunai kehadiran (4 angka) dan mendapat baucer percuma untuk membeli belah di Agro Bazaar Pertubuhan Peladang.

Kepada mereka yang berminat dalam bidang pertanian .....sertailah Pertubuhan Peladang peringkat kawasan masing2. Terlalu banyak kemudahan yang disediakan.

Sedang menunggu ketibaan Menteri untuk Majlis Perasmian & Dinner