Jumaat, 7 Oktober 2016

Hebatnya Tekam Yellow (J 33)

Alhamdulillah. Aku baru balik dari Kursus Intensif  "Upskilling Tanaman Nangka" yang dianjurkan oleh Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) selama 3 hari (4 hingga 6/10/2016) bertempat di Temerloh, Pahang. Lebih kurang 40 peserta hadir dari seluruh Malaysia termasuk dari Sabah.

Kursus ini amat berguna kerana ia mengajar dari permulaan pemilihan benih, menanam, membaja, memangkas, memetik buah dan seterusnya cara memproses sebelum dipasarkan.

Sesuatu yang perlu diketahui iaitu  Nangka Jenis Tekam Yellow (J33) adalah nangka yang terbaik kerana isnya yang manis mengalahi Nangka Madu Mastura. Harga pasaran Tekam Yellow jauh lebih tinggi dari Madu Mastura atau pun jenis2 nangka yang lain. Ianya ibarat  Mangga Harum Manis bagi jenis mangga yang tidak dapat ditandingi oleh mangga jenis lain.

Kalau anda hendak memakan nangka fresh.....Pastikan anda memilih Nangka jenis  Tekam Yellow atau nama commersialnya  J33. Ada beberapa ciri untuk mengenali Nangka Tekam Yellow ini. Tetapi agak panjang untuk diceritakan satu persatu ciri2nya.

Tiba di Ladang Nangka LPP Temerloh
Bersama Haji Shaari dari Cuping Perlis menggali lubang utk benih nangka.
Peserta Bergambar Di Ladang Nangka
Cara memproses Nangka sebelum dibuat Icecream atau di pasar segar
Bergambar bersama Ketua Pengarah LPP Pahang semasa penyampaian sijil
Singgah di Ladang Nangka Rosham Nor
Memasuki Kawasan Ladang Rosham Nor