Ahad, 25 Disember 2016

Tersilap Langkah

Pertama kali saya memohon maaf kepada peminat blog yang menghubungi saya bertanyakan kenapa blog ini tidak lagi aktif dalam meng update aktiviti baru.

Saya akui iaitu saya telah tersilap langkah dalam mengambil tindakan untuk mengusahakan ternakan ayam.  Banyak masa saya dihabiskan dalam ternakan ayam ini. Saya tidak mempunyai pembantu dan ternakan ayam ini juga saya lakukan seorang diri. Ternakan ayam amat cerewet dari segi penjagaan pemakanannya, minumannya dan penjagaan rebannya.

Saya tidak boleh memberi tumpuan khusus kepada ternakan ini kerana saya ada aktiviti pertanian dan lain yang perlu saya usahakan seperti biasa.

Berkenaan Ternakan Ayam

Saya telah memindahkan kesemua ayam ternakan di Dusun ke reban yg saya baru bina dibelakang rumah kerana :-

1. Supaya tumpuan saya tak terganggu apabila pergi ke dusun untuk kerja2 biasa perladangan.

2. Saya dapat rasakan ada pencerobohan yang telah masuk ke dusun saya dan sedang menunggu masa yang sesuai utk mengambil ayam tersebut apabila cukup matang.

3. Separuh dari masa saya di Dusun adalah dihabiskan direban ayam ini untuk melakukan kerja2 pembersihan selain dari tugas biasa dalam aspek pemakanan ayam.

4. Makanan dedak dan jagung ayam agak mahal dan ayam makan terlalu kuat tiada henti berbanding itik dan puyuh.

Walau bagaimana pun di publish disini  perkembangan terkini berkenaan ternakan ayam yang saya lakukan.

Gambar dan video dibawah diambil kira2 sebulan umur ternakan tersebut.Setelah sebulan umur ternakanReban Ayam yg baru dibina dibelakang rumah dgn 12 pintu petak depan & belakang