Sabtu, 4 April 2015

Nak Kesihatan yang Asli Kena Makan Bahan Asli

Seperti yang dijanjikan, Aku telah berjaya membuat sendiri minyak kelapa seperti yang aku coretkan pada artikel yang lepas.

Daripada banyak buah kelapa sendiri yang dikaitk, aku hanya menggunakan 7 biji kelapa sahaja untuk membuat minyak kelapa pada kali ini. Kenapa 7 biji????.  Haaaa... itu kena baca artikel pasal angka 7 yang telah aku coretkan sebelum ini.

Proses membuat minyak pada kali ini aku lakukan sendiri tanpa pertolongan isteri kerana aku ingin mengira masa, tenaga dan tumpuan samaada berbaloi atau tidak untuk membuatnya lagi selepas ini.

Kelapa yang telah siap di kopek, kemudian diparut dan diperahkan santannya. Santan itu dibiarkan bertakung dalam bensen besar semalaman. Keesokan harinya, hanya kepala santan yang diambil dan dimasukkan dalam kuali besar untuk dimasak. Hanya 45 minit diperlukan apabila santan itu bertukar menjadi minyak kelapa asli yang terlalu jernih, warna putih, licin dan melekat terhasil.

Khasiat Minyak Kelapa Asli

Khasiat minyak kelapa asli ini tidak lagi diragukan kerana ia amat bermutu tinggi. Semasa zaman nenek aku dan orang2 dahulu mereka membuat sendiri minyak kelapa. Pada masa itu pula mereka hanya menggunakan dapur kayu untuk memasak. Khasiatnya yang paling baik ialah minyak kelapa asli dari perahan santan tanpa sebarang pengawit dan pewarna amat baik untuk menurunkan kadar kolestrol jahat dalam tubuh dan meningkatkan kolestrol baik bagi memperbaiki sistem metabolism tubuh. Orang2 dulu jarang mendapat sakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan sebagainya.

Minyak kelapa asli juga mengandungi kadar kandungan vitamin E yang tinggi untuk peningkatan imune system bagi tubuh disamping menyihat dan menyegarkan kulit dan peningkatan kadar pertumbuhan rambut.

Aku rasa berbaloi masa dan tenaga yang digunakan dan akan berhenti dari membeli minyak masak conventional dan hanya akan menggunakan yang asli selepas ini.

Proses Membuatnya

Pilih kelapa yang elok untuk dibuat minyak

Belah dan parutkan isinya
Simpan santan semalaman untuk memisahkan air dengan pati santan
Masak santan dalam kuali besar yang bersesuaian
Selepas 30 minit...santan mula bertukar menjadi minyak
Inilah hasilnya. Yg jernih di sebelah kanan ialah minyak kelapa asli disebelahnya
adalah minyak kelapa mahal campuran pengawit dan dalam piring itu adalah
tahi minyak.