Ahad, 15 April 2012

Lari Dari Rumah???

Mutakhir ini, seringkali dihebahkan dengan berbagai kes "Lari Dari Rumah". Mengikut stastik polis, terdapat 1,271 kes lari dari rumah berlaku pada tahun lepas saja. Majoriti kes adalah melibatkan remaja perempuan. Dimana silapnya sehingga kejadian lari dari rumah ini berlaku???. Satu persoalan yang rumit yang perlu dicari jalan penyelesaianya.

Kes lari dari rumah bukan perkara baru. Zaman dulu pun berlaku kes2 seperti ini. Tetapi ianya tidak banyak atau berleluasa seperti zaman sekarang. Kanak2 yang lari dari rumah dulu berpunca dari tidak tahan dengan penyiksaan akibat kezaliman ibubapa atau penjaga keatas mereka. Tapi kes lari dari rumah sekarang berlaku akibat kelonggaran tumpuan, pemanjaan berlebihan, berubahnya sistem kehidupan dan sikap berlebihan dalam mengamalkan konsep liberalisma.

Aku hanya ingin mengulas berkenaan faktor "Berubahnya Sistem Kehidupan" yang menyumbang kepada kes2 lari dari rumah. Pada aku, Sistem Kehidupan berkait rapat dengan Sistem Pendidikan. Manusia mengubah cara hidup melalui pembentukan pemahaman dan pengalaman yang dialami melalui pembelajaran. Dalam isu ini aku rasa ada baiknya Sistem Pendidikan yang ditinggalkan oleh Penjajah Inggeris disuatu ketika dulu. Sistem pendidikan dulu menghasilkan manusia yang CERDIK dan pandai manakala Sistem Pendidikan sekarang hanya menghasilkan manusia yang PANDAI saja. Cerdik dan Pandai amat berbeza pengertiannya walaupun kedua perkataan ini sering digabungkan sebagai Cerdik Pandai.

Dalam korikulum sistem pendidikan dulu ada mata pelajaran sivik, ada mata pelajaran pertukangan tangan (Industrial Art), ada mata pelajaran Health Science, Tulisan jawi dan sebagainya. Maka tak hairanlah kanak2 dulu dibentuk dengan sistem kehidupan yang menyempurnakan seseorang insan. Mata pelajaran Sivik membentuk sikap menghormati nilai2 kemanusian. Kanak2 akan lebih menghormati orang lain terutama saudara mara, gulungan tua dan sebagainya. Industrial Art pula akan menyerlahkan kebolehan kanak2 berkenaan dimana bakat dan kecenderongan mereka. Samada mereka akan Kebidang akademik atau kemahiran. Kalau menjurus kebidang kemahiran maka mereka akan disalurkan ke Sekolah Vokesional atau Sekolah Teknik yang pengkhususan dibidang teknikal diberi keutamaan. Bakat mereka akan dibentuk untuk membolehkan mereka mencorakkan bentuk kerjaya mereka dimasa hadapan. Tulisan jawi pula akan mendekatkan kanak2 dengan huruf2 al Quraan. Mudah mengenali huruf, membentuk sebutan yang betul dan memahirkan bacaan al Quraan.

Mata pelajaran Health Science atau Sains Kesihatan pula akan mendedahkan kanak2 kepada pengetahuan sudut fisikal tubuh badan mereka. Kesan mengikuti pelajaran health science itu membuatkan aku masih mengingati sehingga sekarang bagaimana sesuatu makanan diambil dan diproses dalam tubuh badan untuk membentuk badan yang sihat. Melalui mulut, makanan akan memasuki foodpipe atau gullet ke stomach terus ke dodenum, small intestine dan big intestine sebelum keluar sebagai najis melalui rectum. Proses2 penghadaman pula akan berlaku semasa dalam stomach dan dodenum dimana contohnya zat2 seperti pepsin dipecahkan kepada pepston dan amino acid untuk diserapkan sebagai protein bagi membina tubuh. Bagitu juga dengan proses penghadaman untuk menghasilkan tenaga melaui carbohydrates, pemeliharan pancaindera melalui vitamin dan sistem pengawalan tubuh melalui Fats. Respiratory System pula bermula melalui hidung atau mulut melalui nasophyrink, Tracea, Heart, Lung dan sebagainya.

Kenapa aku boleh mengingati pelajaran sebagini. Jawapannya tak lain ialah kerana sistem pendidikan itu membentuk aku menjadi Cerdik. Definisi Cerdik pada aku bermaksud mengetahui, memahami, menghayati dan mempraktikannya. Lantas, aku akan menolak semua makanan atau sumber yang tidak baik yang boleh merosakan tubuh badan aku. Ganja, morfine, heroine bukannya wujud dizaman ini saja. Ianya bermula dizaman dulu lagi. Yang lebih teruk pada ketika itu ganja belum diharamkan. Hari Kedamaian Sedunia berlambangkan Bunga Poppy iaitu bunga ganja diraikan dengan meriah. Kanak2 sekolah diberikan bunga poppy setiap seorang untuk menghayati dan meraikan hari kedamaian disekolah2. Tetapi manusia cerdik pada ketika itu tak ambil atau menghisp ganja kerana mereka faham yang sistem tubuh badan akan rosak bila mengambil dadah ini.

Tetapi Sistem Pendidikan yang menghasilkan Manusia Pandai sekarang amat berbeza dengan sistem pendidikan peninggalan Inggeris. Sistem sekarang hanya mementingkan kuantiti. Setiap sekolah berebut2 untuk menghasilkan jumlah pelajar yang mendapatkan semua A dalam matapelajaran. Mata pelajaran pula diubahsuai hanya kepada mata pelajaran akademik semata2. Industrial Art, Tulisan Jawi, Sivik telah ditiadakan. Mata pelajaran health science telah diserapkan kedalam mata pelajaran Sains Am atau pengkhususan dibuat melalui Biologi, Chemistry dan sebagainya. Lebih menumpu kepada akademik. Kanak2 diasuh supaya menjadi lebih pandai untuk mendapat keputusan terbaik bagi setiap pelajaran.

Jadi, apa kaitan cerdik dan pandai ini dengan Kes Lari Dari Rumah???.  Memang ada kaitan. Sistem yang menitikberatkan pandai akan berlumba menjadikan kanak2 pandai. Bukan saja kanak2 diarahkan berlajar bersungguh2 bahkan ibubapa dan guru2 turut berlumba2 mengharapkan keputusan terbaik bagi anak2 dan pelajar mereka. Kanak2 ini dibenarkan menghabiskan masa yang lama diluar rumah dengan mengikuti kelas tambahan, tuisyen sehingga mereka lebih rapat dengan rakan2 dari keluarga. Oleh kerana "Expectation is too high" dan mata pelajaran bersifatkan terlalu akademik dan kurang menarik menyebabkan ada kanak2 yang ketinggalan, boring dan tidak dapat memenuhi "High Expectation" dari ibubapa dan guru2. Mereka yang lebih rapat dengan kawan2 akan mencari jalan keluar yang mudah iaitu berhenti belajar dan ikut kawan2 lari dari rumah.  Ada juga kanak2 yang terpengaruh dengan budaya persekitaran tambahan pula apabila setiap masa berada diluar rumah akan lebih bermanja dengan teman lelaki atau wanita dan mengambil jalan mudah untuk lari bersama2.

Nah, itulah penyebab utamanya. Sistem pendidikan kini perlu dikaji semula. Sampai bila sesebuah sekolah berlumba2 untuk mendapat semua A bagi pelajarnya. Bolehkah semua pelajar berjaya menjadi doktor belaka???. Masuk Universiti belaka???. Semakin tinggi pengharapan...semakin tinggi tekanan keatas kanak2.  Awas...jangan sampai mereka lari dari rumah...