Jumaat, 5 Mei 2017

Telur Itik dan Rebung Madu

Hampir seminggu aku tak ke Dusun kerana balik kampong di Penang ada anak saudara kahwin. Seronok juga bila sesekali balik kampong terutama ketika ada Majlis Kenduri Perkahwinan kerana dapat berjumpa dengan ramai kawan2 lama sekampong dan satu sekolah bahkan satu kelas pun ada.

Ada rakan lelaki dan ada juga rakan sekelas perempuan. Aku hampir tidak mengenali mereka kerana ada yang berjambang, berjanggut dan ada yang tiada berambut lagi.  Tetapi mereka semua kenal aku baik lelaki dan juga perempuan.  Mungkin aku baru balik kampong manakala mereka sudah lama menetap disitu.

Apa yang lebih menggembirakan aku ialah kata mereka keadaan aku tidak banyak berubah. Physical aku tidak setua usia.  Sekali pandang mereka sudah kenal aku siapa.  Manakala aku terpaksa bertanya siapa mereka?????.  Bukan seorang dua bahkan ramai yang berkata begitu.  Ada yang bertanya akan rahsia apa yang aku amalkan.  Dengan bangga aku menjawab bahawa aku seorang Petani. Aku mengusahakan 2 Dusun dan sekarang dalam proses nak masuk yg ke 3 seorang diri.  Badan aku sentiasa bermandikan peluh dan aku lebih banyak berkerja dari berehat.

Contohnya, hari ini aku baru balik driving dari Kampong dan KL.  Mungkin ada orang akan berehat sebab driving terlalu jauh.  Tetapi aku tidak. Selepas solat Jumaat, aku terus ke Dusun kerana inilah kehidupan aku.  Aku membuat sedikit kerja, membakar ranting2 yg jatuh dan mengutip hasil yang tidak diambil dalam seminggu yang lepas.

Telur Itik & Rebung Madu yang aku ambil petang tadi