Ahad, 26 Jun 2011

Keberkatan

Aku sudah lama ingin menulis berkenaan "Keberkatan". Ketenangan jiwaku sedikit tergugat bimbangkan bagaimana generasiku akan menempuhi kehidupan yang penuh pancaroba ini. Situasi dunia semakin berkembang pesat. Manusia terus mengejar kebendaan dan kemewahan walaupun sumber dan dana semakin berkurangan. Sara hidup kian meningkat. Tetapi manusia rakus masih mengejar impian. Adakalanya mereka terlupa akan peraturan & undang2, halal dan haram. Melihatkan keadaan ini aku bimbang generasiku terikut-ikut arus perubahan meterialistik. Dan yang paling aku takuti, mereka kecundang diperjalanan.

Justeru, aku menulis artikel "Keberkatan" ini khusus untuk anak2ku dan generasiku yang akan datang. Sekurang2nya aku telah melaksanakan tugasku untuk berdakwah dan menyuruh berbuat kebaikan kepada generasiku.

Aku mendefinasikan keberkatan sebagai "Suatu rahmat Allah yang dikurniakan kepada hambanya yang soleh, taat kepada Allah dan sentiasa melakukan kebaikan yang berterusan dan berpanjangan."

Contoh keberkatan yang mudah difahami adalah seperti merujuk kepada sesaorang yang makan nasi.  Ada orang yang makan nasi 2 atau 3 pinggan baru kenyang. Ada orang makan 4 kali sehari.  Ada orang tercari-cari lauk yang paling sedap setiap hari. Terutama dibulan puasa. Ada orang yang sanggup menghabiskan wang ringgit untuk menikmati makanan yang paling sedap. Bahkan ada orang yang matlamat hidupnya untuk makan. Ada orang kaya yang mempunyai seorang atau dua orang anak saja tapi tiada kebahagian dalam rumah tangga. Ada pelajar yang tekun belajar sepanjang masa tapi masih gagal dalam peperiksaan. Ada orang berkerja berpuluh tahun pada jawatan yang sama. Ada orang yang sentiasa jatuh sakit atau pun mendapat pakej penyakit berbahaya. Ada orang yang mempunyai harta yang banyak, rumah besar, kereta besar tetapi hutang keliling pinggang dan hidup yang tidak tenteram.

Tapi, kita lihat pula situasi sebaliknya. Ada orang yang makan setengah pinggan nasi sudah kenyang. Ada orang makan sekali sehari dan sentiasa berpuasa tanpa merasa lapar. Ada orang sudah memadai dengan lauk 1 atau 2 jenis saja. Bahkan pada orang ini matlamat makan adalah untuk hidup. Suasana juga mempengaruhi situasi. Kalau di Mekah, orang yang membuka puasa dengan dua tiga butir kurma dan secawan air sudah terasa kenyang.  Ada orang yang mempunyai anak ramai (12 ke 13 orang) dengan pendapatan yang sedikit mampu membina kehidupan yang bahagia. Ada pelajar yang sentiasa mendapat keputusan cemerlang walaupun dengan sekadar usaha. Ada pekerja yang sentiasa mendapat kenaikan pangkat. Ada orang yang sentiasa sihat dan jarang jatuh sakit. Ada orang yang mempunyai rumah sederhana, kereta sederhana tetapi bahagia dan tenang dalam kehidupan. Dan berbagai2 lagi yang boleh dijadikan contoh.

Kedua2 situasi diatas menunjukkan bahawa Allah telah mengurniakan rahmat & keberkatannya kepada hamba yang dikehendakiNya. Pastinya hanya hamba yang taat, beriman, beramal soleh dan bertakwa saja akan dikurniakan rahmat & keberkatanNya.

Apa yang kita kejar dalam kehidupan didunia ini sebenarnya?.  Kekayaan?, Kuasa?, Pengaruh?.
Semuanya itu adalah nafsu semata.

Banyak kali kita dengar ada orang kaya yang menamatkan riwayat hidupnya sendiri. Orang yang berkuasa ada yang ditangkap dan dipenjara. Orang yang berpengaruh dicerca oleh pengikutnya sendiri. Semuanya ini terjadi ialah kerana tidak ada rahmat keberkatan diatas usaha mereka yang mungkin dilakukan secara tidak jujur, amanah dan ikhlas.

Justeru, apa yang kita mahukan dalam kehidupan ini adalah satu ketenangan jiwa yang sentiasa dirahmati dan diberkati Allah. Kita hidup dalam ketenangan dan kegembiraan, disenangi masyarakat.

Tidak salah untuk berusaha mengejar kejayaan didunia TETAPI mesti dilakukan dalam batas2 yang diredai ALLAH dan pastinya segala usaha tersebut akan diberkati & dirahmati Allah.

Sebenarnya amat mudah untuk dirahmati & diberkati Allah. Pastikan perkara2 berikut dilakukan:-


1.    Sentiasa mendekati Allah dengan melakukan suruhanNya dan mengamalkan RUKUN ISLAM
       iaitu seperti mengerjakan solat, puasa, mengeluarkan zakat, mengerjakan haji apabila mampu.
2.    Jauhi larangan Allah dari melakukan perkara2 yang mungkar.
3.    Sentiasa amanah dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab. Jangan ponteng, mencuri tulang,
       menipu, mengambil barangan yang bukan hak kita.
4.    Kuatkan ukhwah dan eratkan silratulrahim tanpa mengira orang bawah atau atasan. Sentiasa
       baik sangka dan bersikap positif. Bertimbang rasa dan penyayang.
5.    Jadilah orang yang pemurah dengan sentiasa bersedekah.


Pada kali ini aku ingin mengulas lanjut berkenaan perkara yang nombor 3 diatas sahaja.

Ingatlah pendapatan atau upah yang kita dapat dari pekerjaan kita adalah rezeki dari titik peluh kita sendiri. Ianya pasti akan diberkati & dirahmati Allah sekiranya rezeki yang diperolehi itu halal. Elakkan terlibat dari unsur2 haram. Contohnya seperti claim perjalanan; seboleh2nya tolak 10 km dari setiap jarak perjalanan sebenar yang hendak dituntut. Mithalnya, kalau dari Kuantan ke Temerloh jaraknya 120 km, claim hanya 110 km sahaja. Takut2, kalau hanya mengikut meter kilometer kereta, mana tahu mungkin kita tersinggah atau terlencong ditempat2 yang diluar bidang tugas kita yang akan membuatkan kita makan claim yang haram. Takrif Haram dalam Islam adalah universal dan sama. Makan daging babi itu haram. Makan makanan yang selalu kita syaki dan cuba elak itu haram. Samalah dengan makan hasil yang ditipu itu juga hukumnya Haram. Tidak ada istilah haram kecil dan haram besar dalam Islam. Haram tetap haram.

Elakkan dari mengambil MC yang tidak betul. Kita boleh menipu manusia atau majikan tapi kita tidak boleh menipu Allah. Haram kita mendapat upah pada hari yang kita sepatutnya bekerja tetapi tidak bekerja. Mungkin kita tak nampak kesannya pada masa kini tetapi kesan makan benda haram akan pasti dilihat kemudian seperti kita betul2 jatuh sakit atau mendapat sakit teruk, kemalangan, anak2 sakit, rumah terbakar, dimasuki pencuri, anak mendatangkan masalah, terlibat dengan dadah dan sebagainya sebab sumber wang haram yang kita makan atau belanjakan kepada tanggungan kita.

Patuhi waktu berkerja. Adakalanya kita terlambat masuk kerja maka luangkan sadikit masa untuk pulang lewat sedikit. Jangan berkira sangat dengan syarikat atau majikan tetapi awaslah akan upah yang akan kita perolehi benar2 rezeki yang halal.

Jangan ambil barang2 yang bukan hak kita walaupun sebatang pensil. Saidina Omar menggunakan 2 lilin atau pelita dirumahnya. Satu pelita digunakan untuk bertugas adalah hak baitulmal. Beliau akan memadamkan pelita baitulmal dan menggunakan pelita sendiri apabila melakukan kerja2 peribadi. Lihatlah betapa telitinya Saidina Omar dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab untuk mengelakkan dari melakukan perbuatan subahah yang menjurus kepada haram.

Alhamdulillah, kita akan berasa ketenangan yang amat sangat dan merasai kententeraman hidup apabila segala usaha kita diberkati & dirahmati Allah. Tidakkah ini yang kita harap2kan semasa kita masih berada di dunia ini.

Inilah kekayaan & kejayaan sesaorang insan sebenarnya.

Jangan sekali2 kita membandingkan kejayaan orang2 kafir yang sentiasa bersumberkan benda & tingkah laku haram tetapi hidup dalam kemewahan. Kerana mereka hanya mempunyai kebahagian kehidupan didunia semata. Sebaliknya kita mahukan kebahagian didunia dan juga akhirat.

Ibnu Abduh pernah berkata: Sesungguhnya Islam itu baik dan sempurna. Tetapi ianya terlindung kepada orang2 kafir kerana dilindungi oleh tingkah laku orang2 Islam yang buruk akhlaknya.

Renung2kan lah.

Wassalam